Select Page

Obvestila: Aktualno | Covid cepljenje

Cepljenje proti gripi, covid-19 in pnevmokoku

3. februarja, 2023 | Aktualno, Covid cepljenje

Spoštovani!

Za cepljenje proti covidu-19, gripi in pnevmokoku se obrnite v ambulanto izbranega osebnega zdravnika oz. pediatra. 

Cepljenje proti covid-19 izvajamo s cepivom Pfizer-BioNTech. Prav tako je na voljo novo cepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Cepivo je predvideno za cepljenje oseb, starih 12 let ali več, ki so bile pred tem cepljene vsaj z osnovno shemo cepljenja. Priporočeni presledek med osnovnim cepljenjem in cepljenjem s Comirnaty Original/Omicron BA.1 (15/15 mcg) je vsaj tri mesece.

Cepljenje proti gripi izvajamo s cepivom INFLUVAX TETRA. Cepivo vključuje 4 antigene virusov, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo.

Cepljenje je tudi letos, brezplačno (krije proračun) za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Več o gripi si lahko preberete na spodnji povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_navodila_za_cepljenje_proti_gripi_2022_23.pdf

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je v letošnjem letu skladno s Programom cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 možno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Cepljenje je priporočljivo za kronične bolnike in osebe stare 65 let in več in sicer z enim odmerkom polisaharidnega cepiva (PNEUMOVAX 23; PPV23) ali konjugiranega cepiva (Prevenar 13; PCV13), možno pa je tudi cepljenje z obema cepivoma.

Več o cepljenju si lahko preberete na spodnji povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/cepljenje_in_revakcinacija_s_ppv_update_2022.pdf

Cepljenje s PNEUMOVAX 23; PPV23) se opravi v breme OZZ, cepljenje s PCV13 pa je samoplačniško (razen za skupine navedene v priporočilih). 

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, enako velja tudi za cepljenje proti gripi in cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Cepljenja se lahko udeležite vsi od vključno 12. leta naprej (mladostniki, stari 12–15 let, morajo biti v spremstvu staršev. Mlajši otroci cepljenje opravijo pri izbranem pediatru.

Na cepljenje ne prihajajte, če imate znake bolezni (povišana telesna temperatura, slabo počutje, kašljanje, izcedek iz nosu …). S seboj morate imeti zdravstveno izkaznico, osebni dokument in cepilno knjižico ali kartonček.

error: Vsebina je avtorsko zaščitena !!
Skip to content