Select Page

Zobozdravstvena vzgoja

Za zdravje našega telesa je potrebno zdravo zobovje, ki daje obrazu lepoto in nas navdaja s samozavestjo. Bolezni zob, zobna gniloba in bolezni obzobnih tkiv ter nepravilnosti v razvoju čeljusti negativno vplivajo na naše zdravje. Zato želimo z zobozdravstveno vzgojo in preventivo zajeti čim večji del populacije. Cilji zobozdravstvene vzgoje so pravočasno in pravilno seznanjanje populacije o škodljivostih, ki ogrožajo njihovo ustno zdravje, motivirati posameznika, da bo aktivno sledil sodobni preventivi, ter da bo izboljšal lastno ustno zdravje in prenašal znanje na svoje bližnje.

Maša Romšk, dipl. m. s.

Skrb za zobe

Spoštovani starši!

V času, ko na šolah ne izvajamo »tekmovanja za čiste zobe«, vas prosimo, da ste na ustno higieno svojih otrok še toliko bolj pozorni. Zobje so med izraščanjem bistveno bolj dovzetni za karies, kot kasneje, ko je razvoj zob končan.

Pomembni pogoji za ohranitev zdravja zob:

 • uživanje raznolike, nepredelane hrane, s čim manj sladkarij, lepljive hrane in sladkih pijač;
  Bolj kot količina sladkarij je za zobe pomembno število sladkih obrokov dnevno (pitje sladke pijače, uživanje sladke hrane): uživanje sladkih stvari se naj omejijo na 1x dnevno – »sladka ura«. Za preventivo pred kariesom je bolje zaužiti vse sladkarije naenkrat, kot pa večkrat na dan npr. 1 bonbon. Ko zaužijemo sladko hrano, pride do padca pH v ustni votlini, kar povzroči povečano kislost in posledično se sklenina začne hitreje topiti.
  Na ta način množične bakterije, ki se nahajajo v ustni votlini hitreje povzročijo karies; ne glede na to ali zaužijemo 1 veliko čokolado ali pa le 1 sam požirek soka ali 1 bonbon, enako pri soku mešanem z vodo ali čistem soku.
 • redno in pravilno ščetkanje zob zjutraj in zvečer z mehko zobno ščetko in zobno pasto, ki vsebuje ustrezno količino fluoridov (1450 ppm);
  Mehka zobna ščetka je pomembna zaradi ohranitve zdravih dlesni in zob. Napačno je mnenje, da trda zobna ščetka bolje očisti zobe kot mehka. Pretrda ščetka poškoduje dlesen, lahko jo odrine od zoba in zaradi razgaljenega zobnega vratu povzroči skelenje in bolečino.
 • redni obiski zobozdravnika.

Starši naj vsakodnevno spodbujajo in nadzorujejo svoje otroke pri izvajanju pravilne ustne higiene. Priporoča se, da do 10. leta tudi starši otrokom sčistijo zobe, potem ko so jih otroci že sami po pravilih, ki se jih učimo tudi v šoli:

 • vsak zob poščetkamo desetkrat,
 • pomembno je, da se ščetka zobe po vrsti (npr. od leve proti desni – vse zgornje zunanje, vse zgornje notranje in vse zgornje grizne ploskve in potem še vse spodnje zunanje, vse spodnje notranje in vse spodnje grizne ploske. Ne pozabimo na 5 rahlih potegov po jeziku).

Priporočamo uporabo tabletke za obarvanje mehkih / škodljivih zobnih oblog.
Kontrola se naredi po čiščenju zob, saj bomo tako ugotovili, na katerih mestih nismo uspeli temeljito odstraniti mehkih zobnih oblog.

Navodila: Tabletko otrok razgrize, jo z jezikom dobro razmaže po vseh ploskvah zob – po zunanjih, notranjih ter griznih površinah. Vsebino obvezno izpljune in rahlo izpere z vodo.

Vsa obarvana mesta na zobeh pomenijo, da zobje tam niso očiščeni.

Zobne obloge se obarvajo v dveh barvah:
ROZA – sveže, stare največ do 24 ur;
MODRO-VIJOLIČNO – starejše od 24 ur.

Pomembno je, da smo pozorni na obloge tik ob dlesni. Običajno so obarvani zadnji zobje na griznih in notranjih ploskvah (ker zob otroci ne začnejo ščetkati dovolj zadaj) in sekalci, podočniki (enke, dvojke, trojke). Prva dva sekalca se običajno obarvata ob dlesni (ker ščetke otroci ne nastavijo dovolj na dlesen), dvojke in trojke pa, ker jih enostavno pri ščetkanju izpustijo.

error: Vsebina je avtorsko zaščitena !!
Skip to content