Zdravstveni dom Zagorje ob Savi

 
03 56 55 000
 
        nujna medicinska pomoč 112
 

Aktualne novice

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >>
 

SLUŽBA NMP ZD ZAGORJE prejela bronasti znak civilne zaščite za uspešno delovanje

 
 

 

SVETOVNI DAN LEDVIC

Ob SVETOVNEM DNEVU LEDVIC vas v četrtek, 12. marca 2015, med 11.00-13.00 uro vabimo na informativno točko ZD ZAGORJE, 1. nadstropje, kjer bomo izvajali meritve krvnega tlaka in brezplačno testirali urin na prisotnost beljakovin.
Veselimo se srečanja z vami!


LEDVICE

Ljudje imamo dve ledvici, ki ležita v spodnjem delu hrbta ob hrbtenici in ju delno varujejo rebra. Vsaka ledvica je velika približno toliko kot stisnjena človeška pest in je fižolaste oblike.
Ledvice so edini notranji organ, ki ga je narava človeku dala v paru. Naše preživetje je odvisno od teh dveh vitalnih organov, čeprav lahko živimo tudi samo z eno ledvico ali če obe delujeta le delno.

KAKO DELUJEJO
Na prerezu ledvice razlikujemo zunanjo plast, skorjo in notranjo plast, sredico. Proti vdolbnemu delu je kotanja, ledvična čašica, iz katere vodi sečevod. Arterija, ki vstopa v ledvico, se cepi v vedno tanjše in tanjše arterije. Najtanjše veje arterije se v skorji razvejijo v klobčič kapilar.
Osnovna struktura in funkcijska enota ledvice je nefron. Zdrava ledvica vsebuje okrog milijon nefronov. Ti filtrirajo in odstranijo odvečno tekočino in odpadne snovi iz krvi, vsak nefron je samostojna »filtracijska enota«, ki jo sestavlja ledvično telesce, imenovano glomerul, ki je priključeno na zbirni kanalček, imenovan tubul. V ledvičnem telescu se v klobčiču drobnih žilic kri filtrira oziroma povedano drugače, skozi pore v steni žilic se v zbirni kanalček izločijo odpadne snovi in voda. Iz tako nastalega »primarnega seča« se v kanalčku določene sestavine in veliko vode ponovno vsrka nazaj v krvni obtok. Preostanek se izliva v ledvično čašico ter iz te v sečni mehur. Od tukaj teče seč po sečevodu v mehur in skozi sečnico zapusti telo.

NALOGA LEDVIC
Po človeškem telesu kroži približno 5 litrov krvi. Ledvice to količino v enem dnevu prefiltrirajo in očistijo kar 40 – krat, kar pomeni skupno kar 200 litrov!
Ledvice delujejo kot » kemična tovarna« telesa. Imajo več nalog:
• S sečem iz krvi odstranijo odpadne snovi, na primer sečnino in sečno kislino in odvečno vodo;
• So življenjsko pomemben organ, ki natančno uravnava vodno ravnovesje in ravnovesje kalija, natrija in drugih snovi v telesu;
• V njih nastajajo pomembni hormoni, ki spodbujajo kostni mozeg k tvorbi rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in pomagajo ohranjati zdrave kosti.
AKUTNA OKVARA LEDVIC več...

KRONIČNA LEDVIČNA BOLEZEN več...

KAKO LAHKO POMAGATE OHRANITI ZDRAVE LEDVICE
Jejte zdravo...več
Zdrave prehranske navade pomenijo, da jeste čim več zelenjave in sadja, malo mesa, namesto živalskih maščob uporabljate oljčno olje in zmerno omejite beljakovine. Sestavni del »ledvične diete« je tudi zmanjšano soljenje hrane na do 3-4 gramov dnevno. Sol povzroči zadrževanje vode v telesu, zato se lahko pojavijo otekline, zviša se krvni tlak in za njegovo uravnavanje je potrebno več zdravil.
Namesto soli uporabljajte različne dišave in začimbe. Zavedati se morate, da ne jeste dietne prehrane, ampak se zdravo prehranjujete. Pri napredovali ledvični bolezni pa je treba upoštevati dietna navodila, ki jih predpiše zdravnik na podlagi laboratorijskih izvidov.


Pijte dovolj tekočine.
Pijte toliko tekočine, da boste odvajali od 1,5 do 2 litra seča. O količini dnevno potrebne tekočine se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba pri nekaterih ledvičnih boleznih, boleznih jeter ali srca pitje tekočin omejiti. Najboljša tekočina je voda, izogibajte se pretiranemu pitju mineralnih vod (prevelik vnos soli), pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid (pijače z mehurčki), in sokov z dodanim sladkorjem (tako imenovani nektar). Pitje alkohola odsvetujemo, ker vpliva na zviševanje krvnega tlaka.

Izogibajte se stresu in nespečnosti.
Stres na delovnem mestu in slab spanec sta pomembna povzročitelja arterijske hipertenzije.

Če ste pretežki, shujšajte.
Hujšanje naj poteka pod zdravniškim nadzorom. Z zdravnikom se dogovorite za primerno telesno težo in skupaj napravite načrt za zmanjšanje telesne teže. Shujšajte z ustreznim načinom prehrane in redno telesno dejavnostjo, ki naj postane sestavni del vašega življenja. Telesno dejavni (npr. hoja do zadihanosti) bodite vsak dan ali vsaj trikrat na teden od pol ure do eno uro.


Indeks telesne mase lahko odčitamo iz razpredelnice.

Prenehajte kaditi.
Kajenje povzroči poslabšanje ledvične bolezni, še izraziteje pri bolnikih s sladkorno boleznijo, okvari žile po vsem telesu, pospeši staranje in aterosklerotične procese v telesu.

Omejite uporabo zdravil proti bolečinam.
Nekatera zdravila proti bolečinam, npr. nesteroidni antirevmatiki, lahko zmanjšujejo učinek nekaterih zdravil za znižanje krvnega tlaka. Lahko okvarijo ledvice, če jih jemljemo zelo pogosto že pri najmanjši bolečini, v neustreznih odmerkih in v kombinacijah več vrst analgetikov hkrati. Na trgu je dovolj protibolečinskih zdravil, ki nimajo škodljivega učinka na ledvice, zato se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sladkorna bolezen..... več
Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok za končno odpoved ledvic. Ledvice so občutljivejše za nastanek ledvične bolezni in začnejo prepuščati majhno količino beljakovin (albumina). To je sicer beljakovina v telesu, ki se v seču izloči v zelo majhni količini, določimo pa jo lahko s posebnimi
metodami. Povečana količina albumina v seču (mikroalbuminurija) naznanja razvoj ledvične okvare zaradi sladkorne bolezni. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo pogosto tudi zvišan krvni tlak, ki povzroči srčno in poslabšuje ledvično bolezen. Zdravljenje zvišanega krvnega tlaka je še zahtevnejše kot pri bolnikih brez sladkorne bolezni, vendar pa je učinkovitejše kot pri drugih bolnikih. Na voljo so zdravila, ki učinkovito znižajo krvni tlak, preprečijo izgubljanje beljakovin skozi ledvica in
tako preprečijo ali zmanjšajo nastanek ledvične in srčne okvare. Vzdrževanje normalne koncentracije sladkorja v krvi je ključno tudi za preprečitev ledvične bolezni.


Pogovorite se s svojim zdravnikom.
Poučite se o svoji kronični ledvični bolezni in o zvišanem krvnem tlaku. Vprašajte svojega zdravnika, česar ne veste ali ne razumete. Zdravila, ki jih prejemate, morate dobro poznati, vedeti morate njihova imena, odmerke, ki jih prejemate, in njihove morebitne neželene učinke. Koristno je, da si zapišete zdravila, ki jih prejemate, dejavnosti, morebitne simptome bolezni in druge podatke, pomembne za vaše zdravljenje. Aktivno sodelujte pri zdravljenju, saj bo tako učinek največji. Posvetujte se o težavah, ki jih imate pri jemanju zdravil. Nekatere so le prehodne, druge pa se da odpraviti z zamenjavo zdravil.

ZAPOMNIMO SI
Učinkovito zdravljenje kronične ledvične bolezni je mogoče le ob dobrem sodelovanju bolnika, ki upošteva navodila in aktivno skrbi za svoje zdravje, ter zdravnika, ki bolnika zdravi, spodbuja in ima posluh za njegove težave, tudi za tiste, ki so lahko povezane z zdravili.

VIRI:
http://www.zveza-dlbs.si/dokumenti/zlozenka_svetovni.jpg
http://www.zveza-dlbs.si/za-dobro-ledvic/zvisan-krvni-tlak-in-kronicna-ledvicna-bolezen.pdf


 
 

Evropski dan ŠTEVILKE ZA KLICE V SILI 112

11. februarja 2015 obeležujemo evropski dan številke za klice v sili.

ŠTEVILKO 112 POKLIČETE
 1. če potrebujete nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, nujno veterinarsko pomoč, pomoč gorskih, jamarskih reševalcev, drugih reševalnih enot ali policije; 
 2. če opazite, da gori, izteka nevarna snov, da je onesnažena pitna voda, potok, reka ali morje, da grozi zemeljski ali snežni plaz, da so pretrgane električne ali telefonske žice ali če opazite druge pojave, ki predstavljajo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in živali ali za varnost premoženja, kulturne dediščine in okolja;
 3. če ob nesreči ali zvečani nevarnosti naravne ali druge nesreče, pa tudi sicer, potrebujete informacije o motnjah pri preskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom, o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju.
Ko kličete na številko 112, povejte:
1. KDO kliče
2. KAJ se je zgodilo
3. KJE se je zgodilo
4. KDAJ se je zgodilo
5. KOLIKO je ponesrečencev
6. kakšne so POŠKODBE
7. kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave... )
8. kakšno POMOČ potrebujete.

Ko pošljete besedilni klic v sili SMS:

V sporočilno polje vpišite KAJ se je zgodilo.
Vpišite VRSTO POMOČI, ki jo potrebujete (medicinska pomoč, gasilci, policija,...).
PREVERITE vpisane podatke, jih po potrebi popravite in pošljite.

Poslani besedilni klic se izpiše na računalniku v najbližjem Centru za obveščanje. Operaterja nanj opozori zvočni signal. Ob prevzemu klica se operaterju prikaže posredovano sporočilo in približna lokacija pošiljatelja.
Operater pisno odgovori na vaš klic v sili. Njegov odgovor oziroma dodatna vprašanja se izpišejo na zaslonu vašega telefonskega aparata.
Na prejeto sporočilo lahko odgovorite, lahko pošljete dodatne informacije ali pa ga zaključite. Klic lahko zaključi tudi operativec. Podatek o tem, ali je klic zaključen in kdo ga je zaključil, se izpiše na vašem telefonu in na zaslonu računalnika v Centru za obveščanje
Besedilni klic v sili 112 je namenjen predvsem gluhim in naglušnim ljudem. Sprožite ga lahko z vseh mobilnih telefonov GSM.

Pravno obvestilo
Ob klicu na številko 112 samodejno pridobimo podatke o telefonski številki in lokaciji kličočega. Pogovor kličočega z operativcem v regijskem centru za obveščanje in reševalci snemamo. Podatke hranimo 6 mesecev. Zloraba klica na 112 ter znamenj za pomoč in nevarnost je kazniva.
 
Nesreče so različne, za vse pa velja naslednje:

 1. ohranite mirno kri, samo tako pomagate sebi in drugim,
 2. najprej pomagajte sebi, nato drugim,
 3. prvo pomoč poiščite pri ljudeh, ki so na kraju nesreče ali v bližini,
 4. če situacije sami ne morete obvladati, pokličite klic v sili na številko 112,
 5. čas je zelo pomemben, zato takoj storite vse, kar znate in zmorete.
 
 

SVETOVNI DAN BREZ CIGARETE

31. JANUARJA 2015 obeležujemo svetovni dan brez cigarete.
Kajenje je potrjeno povezano z razvojem številnih bolezni in zdravstvenih težav, predvsem rakavih obolenj ter bolezni srca, ožilja in dihal.
V Sloveniji je med dejavniki tveganja kajenje tobaka najpomembnejši preprečljivi dejavnik tveganja za smrt ter za izgubljena zdrava leta življenja zaradi prezgodnje smrti in manjzmožnosti. Pri nas kadi približno četrtina prebivalstva.

Več o škodljivi učinkih kajenja si lahko preberete tukaj.

Video spot z naslovom Dober zgled je najboljša preventiva

V kolikor želite opustiti kajenje, imamo v ZD Zagorje organizirane delavnice, kamor se lahko vključite v skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Delavnice so brezplačne.

Za več informacij in možnosti vključitev v posamezno delavnico ali individualni razgovor ste vabljeni, da:
- pokličete vsak delovnik med 7.00 in 14.00 uro  na telefon: 03 5655 044 (000)
- pišete na e-naslov: zdravstvena.vzgoja@zd-zagorje.si
- vprašate pri osebnem zdravniku ali referenčni medicinski sestri
 
 

EVROPSKI TEDEN PREPREČEVANJA RAKA MATERNIČNEGA VRATU

9. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu poteka od 24. do 30. januarja 2015 pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA).

Rak materničnega vratu  je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–80 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.

Več informacij lahko dobite na spletnih straneh www.onko-i.si  kot tudi na spletnih straneh Državnega presejalnega programa ZORA, na http://zora.onko-i.si/
 
 

VIRUSNA OBOLENJA

Virusna obolenja povzročajo virusi. Najpogosteje povzročajo okužbe dihal, kot sta prehlad ali gripa.
Pomembna dejavnika za to, da zbolimo, sta poleg dovzetnosti za okužbo tudi izpostavljenost okužbam in količina mikrobov, ki pridejo v telo.
Več o gripi in prehladu...
 
 

OŠPICE

Ošpice so nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Širi se iz človeka na človeka. glavni simptom ošpic je srbeč kožni izpuščaj. Izpuščaj se pogosto začne na glavi in se premika navzdol po telesu.

Drugi simptomi:

 • vročina
 • kašelj
 • izcedek iz nosu
 • konjuktivitis (pordele oči)
 • slabo počutje, bolečine v mišicah
 • majhne lise v ustih

Včasih lahko obolenje za ošpicam privede do resnih težav.
Za ošpice ni zdravila, lahko pa jih preprečimo s cepljenjem.

 

 

 

 
 
 

SVETOVNI DAN KOPB, Vabilo

 
 

SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >>

 

Aktualno


BREZPLAČNO MNOŽIČNO TESTIRANJE S HITRIMI TESTI OD 11.1. 2021 DALJE


Zdravstveni dom Zagorje ob Savi bo od
11.1. 2021 dalje izvajal brezplačno množično testiranje s ...

OBVESTILO – PONOVNO IZVAJANJE MNOŽIČNEGA TESTIRANJA


Spoštovani!
Obveščamo vas, da nam je s pomočjo Ministrstva za zdravje uspelo pridobiti ustrezne ...

BREZPLAČNO MNOŽIČNO TESTIRANJE S HITRIMI TESTI


Zdravstveni dom Zagorje ob Savi bo 4.1. 2021 pričel izvajati brezplačno množično testiranje s ...

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni