Zdravstveni dom Zagorje ob Savi

 
03 56 55 000
 
        nujna medicinska pomoč 112
 

Aktualne novice

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

 





V PROGRAM SVIT BODO ODSLEJ VABLJENE OSEBE DO 74. LETA


V Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, bodo od julija 2015 dalje vabljene osebe med 50. in 74. letom starosti. V posameznem ciklu izvajanja programa, ki traja dve leti, bo vabilo za sodelovanje v Programu Svit prejelo nekaj več kot pol milijona oseb.

Čeprav se bo vabljenje populacije med 69. in 74. letom, ki doslej v Program Svit še ni bila vključena, pričelo izvajati v juliju, bodo vabilo za sodelovanje v Programu do konca leta postopoma prejeli tudi vsi, ki so rojeni pred julijem leta 1941. Vabljenje se bo nato nadaljevalo po ustaljenem redu - na neparno letnico bodo vabljene osebe, ki so rojene na neparno leto rojstva, na parno letnico pa vsi, ki so se rodili na parno leto, vse do dopolnjenega 74. leta starosti.


Vsem, ki zaradi starosti niso imeli več možnost sodelovanja v programu in jo bodo sedaj z dvigom zgornje meje znova imeli, svetujemo, naj sprejmejo vabilo, se testirajo in poskrbijo za svoje zdravje.

Rak na debelem črevesu ali danki je bolezen, ki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. S testiranjem na prikrito krvavitev lahko zaznamo, da se v našem telesu nekaj dogaja, še preden do bolezni sploh pride. Zaznamo lahko že predrakave spremembe, ki se pojavijo na steni črevesa, jih odstranimo in s tem razvoj bolezni preprečimo. Ker spremembe ne krvavijo vedno, je pomembno, da se testiramo vsaki dve leti, ko prejmemo vabilo za sodelovanje v Programu Svit, saj je tako večja verjetnost, da zaznamo krvavitev.

Za več informacij o Programu Svit obiščite www.program-svit.si ali se obrnite na Svitovo kontaktno točko v našem zdravstvenem domu, vsak ponedeljek med 12.00-14.00 uro
 
 

DAN BOLEZNI VEN

3. JUNIJA obeležujemo DAN BOLEZNI VEN
Kronična bolezen ven (KBV) je zelo razširjena bolezen, celo pogostejša od osteoporoze, pa vendar ji namenjamo še premalo pozornosti. Kronična bolezen ven ni le estetska težava, ker nam izgled nog kazijo odebeljene in temno obarvane vene, ampak jo opredeljujejo kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. VEČ O BOLEZNI VEN......
 
 

ZAKLJUČEK PROJEKTA LEPI ZOBKI

Vsredo, 20.5.2015,  je v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje  v sodelovanju Zdravstvenega doma Zagorje in Vrtca Zagorje ob Savi, potekala otvoritev razstave otroških izdelkov ob zaključku projekta "LEPI ZOBKI 2014/ 2015",  ki v naši občini poteka že peto leto zapored.

Obiskala nas je slončica Eli in nas skupaj z njenimi prijatelji in otroci iz Vrtca Zagorje popeljala v džunglo. Spoznavali smo kdaj, kako, s čim,... koliko časa in na kakšen način moramo skrbeti za zobke, da ostanejo lepi in zdravi.

Razstava je odprta do četrtka, 21.5.2015, do 18.00 ure.

Vljudno vabljeni!

 
 

SLOVENSKI DAN BOJA PROTI MELANOMU

14. MAJA obeležujemo slovenski dan boja proti melanomu.

Melanom
je najmanj pogosta oblika kožnega raka, a zato najnevarnejša, saj se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe, pojavi pa se tudi pri mlajših osebah. Obenem je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo in pravočasno ukrepamo.
Vsako leto več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. Glede na poročilo organizacije Združenih narodov pa se bo ta stalno naraščajoča številka še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta.
Melanom je bolezen, ki lahko doleti vsakega od nas.

Eden od dejavnikov tveganja je naša genska osnova, na katero ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na drugi najpomembnejši dejavnik tveganja, to je naše vedenje pri izpostavljanju soncu.

S pravilnim vedenjem na soncu in ustrezno zaščito pred škodljivimi učinki UV-žarkov ter z rednim samopregledovanjem kože, še posebej, če spadamo v skupine ljudi z največjim tveganjem, lahko zmanjšamo možnost obolenja za melanomom oz. morebitno sumljivo spremembo na koži zgodaj odkrijemo, s čimer bistveno izboljšamo uspešnost zdravljenja in preživetja v primeru, da gre za melanom.

V približno 30 % primerov se razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 % pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži. Hitro se razširi v sosednja tkiva in v različne organe, zato je umrljivost zaradi melanoma visoka. V rizično skupino spadajo ljudje, ki se izpostavljajo soncu, ljudje s svetlo poltjo in ljudje z velikim številom pigmentnih znamenj.








KAKO PREPOZNAMO MELANOM?
Melanom najpogosteje nastane na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, lahko pa se pojavi kjerkoli na telesu. Lahko nastane kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. V starejših letih se lahko pojavi na koži kot lentiginozni melanom, ki ga zelo lahko zamenjamo s starostno pego, saj je rjavkaste barve in raste v ravni kože.
Melanom, še posebej v zgodnjih stadijih, ni nujno rašča nad nivojem kože, temveč se lahko pojavi v številnih oblikah. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja. V primeru, da opazimo, da se znamenje spreminja (velikost, barva, oblika ali debelina) in/ali da srbi, da krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.
Najboljša metoda za odkrivanje melanoma je metoda ABCDE, ki nas opozarja, na katere spremembe znamenj moramo biti pozorni.
Redno pregledovanje znamenj na koži (4-krat na leto) je nujno za zgodnje odkritje melanoma.
Najboljša zaščita pred njim je, da ničesar ne jemljete za samoumevno. V primeru nenadne spremembe znamenja ali hitrega nastanka novega znamenja, se takoj posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k dermatologu.

Kako prepoznati nevarnosti in na katere znake moramo biti pozorni?

  ZNAMENJE MELANOM
KAKŠNA JE OBLIKA ZNAMENJA?

OKROGLO IN  SIMETRIČNO ASIMETRIČNO
KAKŠEN JE ROB ZNAMENJA?

PRAVILEN/ RAVEN NEPRAVILEN Z IZRASTKI
KAKŠNE BARVE JE ZNAMENJE?

ENOBARVNO VEČBARVNO OD SVETLO RJAVE DO ČRNE
KAKO VELIKO JE ZNAMENJE?

MAJHNO( < 6mm) VEČJE (> 6mm)
STE V ZADNJEM ČASU OPAZILI KAKŠNO OD ZGORAJ NAŠTETIH SPREMEMB? SPREMEMBE V VELIKOSTI, OBLIKI, BARVI IN DEBELINI PIGMENTNEGA ZNAMENJA

V primeru, da opazite, da se znamenje spreminja glede na zgoraj navedene Kriterije in/ali da srbi, da krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se takoj posvetujte z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.

Preventiva

Uporaba zaščitnih pripravkov ne izključuje potrebe po osnovnih previdnostnih ukrepih med izpostavljanjem soncu:

Izogibajte se najmočnejšemu soncu (med 10. in 17. uro oz. kadar je UV-indeks ≥ 3).
Ne dovolite, da vas sonce opeče!
Ne obiskujte solarijev.



Dojenčkov in otrok ne izpostavljajte soncu.



Zaščitite dojenčke, otroke in sebe s klobukom, sončnimi očali in oblačili.
Otroke zaščitite tudi z rednim
nanosom zaščitnih pripravkovz ZF 30 ali več.


Uporabite zaščitni pripravek (ZF > 20), primeren vašemu tipu in fototipu kože. Nanesite zaščitni pripravek v debelem sloju pred izpostavljanjem soncu in nanose pogosto ponavljajte, predvsem po kopanju, potenju in otiranju z brisačo.

Pordela koža po izpostavljanju soncu pomeni, da je nastala opeklina. Mehurjasta opeklina in/ali bolečina, ki trajajo vsaj dva dni, so znaki hude sončne opekline.

Kako si sam pregledam znamenja?
Pregled kože naredimo s pomočjo ogledala in upoštevanja kriterijev ABCDE metode .

Več o melanomu najdete TUKAJ

VIR:
http://www.melanoma-day.com/sl/o-melanomu
 
 

SVETOVNI DAN ZDRAVJA

7. aprila 2015 obeležujemo SVETOVNI DAN ZDRAVJA.

Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto izbere temo, ki je pomembna za javno zdravje. Letošnja tema svetovnega dneva zdravja je VARNOST HRANE.
Pozornost letošnjega svetovnega dneva zdravja je usmerjena v ozaveščanje javnosti o pomenu oskrbe z varno hrano. Ta vpliva na zmanjšanje pojava številnih boleznih, ki so povezane z uživanjem neustrezne hrane, s tem pa tudi na boljše zdravje ljudi.

Ključna sporočila letošnjega svetovnega dneva zdravja so:
1. Zagotoviti je potrebno dostop do zadostnih količin varne hrane;
2. Hrana lahko vsebuje bakterije, viruse, parazite ali kemične snovi, ki povzročajo več kot 200 bolezni, od driske do rakavih bolezni;
3. Okužbe prebavil, povezane s hrano in z vodo, povzročijo vsako leto več kot dva milijona smrti, od tega največ med otroki;
4. Zagotavljanje varne in zdrave hrane ter zagotavljanje varne preskrbe s hrano predstavlja temeljno nalogo vsake družbe.
Posebej občutljivi in izpostavljeni boleznim, ki so povezane z neustrezno hrano, so dojenčki, mali otroci, starejši in bolniki.

Nevarna hrana je povezana s smrtjo približno 2 milijona ljudi letno - vključno s številnimi otroki. Hrana, ki vsebuje škodljive bakterije, viruse, parazite ali kemične snovi, je odgovorna za več kot 200 bolezni, od driske do raka.


Nove grožnje za varnost hrane se vedno pojavljajo. Spremembe v proizvodnji živil, distribuciji in potrošnji; spremembe v okolju; novi in nastajajoči patogeni; protimikrobna odpornost – vse to predstavlja izziv za nacionalne sisteme za varnost živil. Povečanje potovanj in trgovine tudi poveča verjetnost, da se kontaminacija razširi na mednarodno raven.
Ker je naša preskrba s hrano vse bolj globalizirana, postaja vse bolj in bolj očitna potreba po okrepitvi sistemov za varnost živil v in med vsemi državami. To je razlog, zakaj WHO spodbuja prizadevanja za izboljšanje varnosti preskrbe s hrano, od kmetije do krožnika (in povsod vmes).
WHO pomaga državam preprečevati, odkrivati in se odzivati na izbruhe okužb in bolezni povezanih s hrano - v skladu s Codex Alimentarius, zbirko mednarodnih živilskih standardov, smernic in kodeksov ravnanja, ki zajema vso glavno hrano in procese. Skupaj z Organizacijo za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO), WHO opozarja države glede nujne varnosti hrane prek mednarodne informacijske mreže.

Pet nasvetov kako do varne (zdrave) hrane.
Varnost hrane je skupna odgovornost. Pomembno je, da deluje skupaj celotna veriga proizvodnje živil - od kmetov in proizvajalcev, prodajalcev in potrošnikov. Na primer, WHO-jevih pet nasvetov za varnejšo hrano ponuja praktične smernice za prodajalce in potrošnike za ravnanje in pripravo hrane:
Nasvet 1: Naj bo čisto.

Nasvet 2: Ločeni surova in kuhana hrana.

Nasvet 3: Temeljito skuhajte (specite) hrano.

Nasvet 4: Hrana naj bo na primernih temperaturah.

Nasvet 5: Uporaba pitne (neoporečne) vode in neoporečnih surovin.

Več o zagotavljanju varnosti živil si preberite tukaj…..

Svetovni dan zdravja 2015 je priložnost, da se opozori ljudi, ki delajo v različnih vladnih resorjih, kmete, proizvajalce, trgovce na drobno, zdravstvene delavce - kot tudi potrošnike - o pomenu varnosti hrane ter o delu, ki jih lahko vsak od njih odigra pri zagotavljanju, da so lahko vsi prepričani, da je hrana na krožniku varna za uživanje.


VIRI:
http://www.nijz.si/podrocja-dela/moje-okolje/varnost-zivil
http://www.zdus-zveza.si/bliza-se-svetovni-dan-zdravja-nase-aktivnosti-v-okviru-programa-ada
http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/program_strokovni_posvet_9_4_2015-koncno.pdf
 
 

SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

2. aprila 2015 obeležujemo SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

18. decembra 2007 je Generalna skupščina Združenih narodov United Nations sprejela resolucijo, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu.
Resolucija spodbuja države članice, naj med svojim prebivalstvom povečajo zavedanje o avtizmu ter s tem pripomorejo k zgodnji diagnozi avtizma in čim prejšnjemu posredovanju pri posamezniku.
Glavni namen tega je povečanje zavedanja o bolezni ter njena čimprejšnja diagnoza ter pomoč posamezniku.

V Sloveniji se problematiki avtizma še posebej posvečamo od leta 2005 naprej, ko sta bila ustanovljena Center za avtizem in Inštitut za avtizem.
Po navedbah omenjenega centra je v državi trenutno približno 20.000 oseb z avtizmom, od tega okrog 4.000 otrok.

V razvitih državah je avtizem poznan kot oblika invalidnosti, visoko pa je tudi zavedanje o koristih in potencialih, ki jih imajo avtisti.
Kljub temu pa je v omenjenih državah moč opaziti veliko stopnjo socialne izključenosti le-teh. Za avtiste je namreč značilna nesposobnost vzpostavljanja socialne komunikacije ter interakcije z drugimi in izčrpanost. Razloge za izključnost pa je potrebno iskati tudi v neurejenem družbenem okolju, nerazumevanju problematike avtizma ter nerazumevanju samega avtizma.

Avtizem je razvojna nevrološka motnja, ki se kaže že v zgodnjem otroštvu. Je del spektra, ki ga imenujemo motnje avtističnega spektra ali na kratko MAS*.
Več o avtizmu…..
Prvi znaki avtizma… več

Diagnosticirati avtizem ni lahko, saj diagnoza temelji na vedenju in ne na bioloških, organskih pokazateljih (npr. s pregledom krvi, urina itd. ne moremo diagnosticirati avtizma).
Avtizem je razvojna motnja, ki se kaže predvsem na nivoju komunikacije- tako verbalne kot neverbalne, socialnih veščinah, obnašanju in pri učenju.VEČ.........

Avtizem ni motnja v duševnem razvoju, čeprav imajo posamezniki z avtizmom velike težave z učenjem na običajen način. Motnjo v duševnem razvoju ima približno 25procentov posameznikov z MAS*.
Avtizem je nevrološko – biološka motnja katere simptome lahko omilimo z zgodnjo obravnavo. Od te je odvisno v koliki meri se bodo razvili otrokovi potenciali in koliko bo napredoval na področjih, kjer ima primanjkljaje.
*MAS – motnje avtističnega spektra


FOTO: http://www.ringaraja.net/clanek/avtizemnas-vsakdanji_2931.html?page=all
 
 

SVETOVNI DAN TUBERKULOZE

24. marca obeležujemo svetovni dan TUBERKULOZE.

Svetovni dan tuberkuloze je namenjen osveščanju javnosti, saj je tuberkuloza najpogostejša nalezljiva bolezen na svetu, za katero vsako leto umreta 2 milijona ljudi.

TUBERKULOZA se je pojavila že pred tisočletji. Opisi bolezni so znani že od Hipokrata naprej, šele sredi 19. stoletja pa so odkrili, da gre za nalezljivo bolezen. 24. marca 1882 je nemški zdravnik Robert Koch prvi odkril povzročitelja, bacil tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis), ki so ga najprej poimenovali Kochov bacil. Svetovna zdravstvena organizacija je zato ta dan razglasila za svetovni dan boja proti tuberkulozi.









Leta 1905 je za to odkritje dobil Nobelovo nagrado.

V Sloveniji je v zadnjih letih število bolnikov s tuberkulozo vedno manjše, kar je posledica stalnega nadzora nad boleznijo. V letu 2007 je bilo v Sloveniji registriranih 218 bolnikov s tuberkulozo, kar je 10,8 primerov na 100 tisoč prebivalcev. To nas uvršča v države z nizko pojavnostjo tuberkuloze, kjer je treba ponovno uvesti aktivno iskanje primerov tuberkuloze v ogroženih skupinah prebivalstva (brezdomci, ostareli, alkoholiki, priseljenci, okuženi s HIV, izpostavljeni zdravstveni in laboratorijski delavci), poleg tega tudi dosledno pregledovanje kontaktov (oseb, ki so bile v stiku s kužnim bolnikom) in preprečevalno zdravljenje (prikrite) okužbe s tuberkulozo.
Cepljenje vseh novorojenčkov proti tuberkulozi ni več obvezno.
Pljučno tuberkulozo v začetnem obdobju 2 mesecev zdravijo v bolnišnicah, večinoma na Golniku, od 2-6 mesecev pa v specialistični ambulanti za pljučne bolezni.
 
 

SVETOVNI DAN MOŽGANOV

18. marca 2015 obeležujemo Svetovni dan možganov, ki v letošnjem letu poteka pod geslom ».ZAKULISJE POGLEDA «

Možgani so najbolj neverjeten in kompleksen organ v človeškem telesu. Sestavlja jih na milijone in milijone »električnih žic«, ki jih imenujemo nevroni. VEČ O MOŽGANIH....

Naši možgani so pod številnimi pritiski. Hiter življenjski ritem, obilica dela, telesne obremenitve, stresne situacije, nezdrava prehrana in drugi dejavniki spodbujajo nastajanje prostih radikalov, ki poškodujejo sestavine možganskih celic. Možgani so premalo prekrvljeni, s tem pa se zmanjša tudi dotok kisika in hranljivih snovi do možganskih celic. Posledice teh sprememb so lahko pozabljivost, raztresenost in motnje spomina. To se nam lahko zgodi ne glede na našo starost.
Bolezni, ki prizadenejo možgane so najpomembnejši vzrok invalidnosti v svetu.
Bolezni, ki najpogosteje prizadenejo možgane so: možganska kap, epilepsija, depresija, tumorji, travmatske poškodbe, Alzheimerjeva bolezen, okužbe, glavobol, motnje spanja in genetske motnje.

KAKO LAHKO POSKRBIMO ZA ZDRAVJE MOŽGANOV.
Z upoštevanjem preprostih nasvetov boste okrepili delovanje svojih možganov.
1. Vsak dan se gibajte, saj redna telesna vadba prispeva k boljši koncentraciji in pozornosti (npr. pol ure hoje, kolesarjenja, plavanja ali plesa).
2. Naporno delo občasno prekinite s počitkom, še preden vas napor popolnoma izčrpa.
3. Organizirajte se. Sestanke, dogodke in stvari, ki jih morate opraviti, si zapišite v poseben zvezek ali rokovnik.
4. Naučite se tehnik sproščanja. Zaprite oči, globoko vdihnite in izdihnite, osredotočite se na posamezne dele svojega telesa in sprostite mišice.
5. Urite spomin. Učite se tujih jezikov in se na pamet naučite pesmico. Povejte svojemu najbližjemu vsebino knjige, ki ste jo prebrali. Rešujte križanke in igrajte šah.
6. Redno se družite. Kadarkoli je mogoče, se srečujte s svojimi bližnjimi, prijatelji in drugimi ljudmi, saj to zmanjšuje stres in upad miselnih sposobnosti.
7. Ne podcenjujte pomembnosti zdrave prehrane. Prehrana, ki je dobra za vaše srce, je dobra tudi za vaše možgane. Jejte več sadja, zelenjave in celih zrn ter jedi z malo maščobe (pusto meso, perutnina brez kože, ribe).

 
 

SLUŽBA NMP ZD ZAGORJE prejela bronasti znak civilne zaščite za uspešno delovanje

 
 

 

SVETOVNI DAN LEDVIC

Ob SVETOVNEM DNEVU LEDVIC vas v četrtek, 12. marca 2015, med 11.00-13.00 uro vabimo na informativno točko ZD ZAGORJE, 1. nadstropje, kjer bomo izvajali meritve krvnega tlaka in brezplačno testirali urin na prisotnost beljakovin.
Veselimo se srečanja z vami!


LEDVICE

Ljudje imamo dve ledvici, ki ležita v spodnjem delu hrbta ob hrbtenici in ju delno varujejo rebra. Vsaka ledvica je velika približno toliko kot stisnjena človeška pest in je fižolaste oblike.
Ledvice so edini notranji organ, ki ga je narava človeku dala v paru. Naše preživetje je odvisno od teh dveh vitalnih organov, čeprav lahko živimo tudi samo z eno ledvico ali če obe delujeta le delno.

KAKO DELUJEJO
Na prerezu ledvice razlikujemo zunanjo plast, skorjo in notranjo plast, sredico. Proti vdolbnemu delu je kotanja, ledvična čašica, iz katere vodi sečevod. Arterija, ki vstopa v ledvico, se cepi v vedno tanjše in tanjše arterije. Najtanjše veje arterije se v skorji razvejijo v klobčič kapilar.
Osnovna struktura in funkcijska enota ledvice je nefron. Zdrava ledvica vsebuje okrog milijon nefronov. Ti filtrirajo in odstranijo odvečno tekočino in odpadne snovi iz krvi, vsak nefron je samostojna »filtracijska enota«, ki jo sestavlja ledvično telesce, imenovano glomerul, ki je priključeno na zbirni kanalček, imenovan tubul. V ledvičnem telescu se v klobčiču drobnih žilic kri filtrira oziroma povedano drugače, skozi pore v steni žilic se v zbirni kanalček izločijo odpadne snovi in voda. Iz tako nastalega »primarnega seča« se v kanalčku določene sestavine in veliko vode ponovno vsrka nazaj v krvni obtok. Preostanek se izliva v ledvično čašico ter iz te v sečni mehur. Od tukaj teče seč po sečevodu v mehur in skozi sečnico zapusti telo.

NALOGA LEDVIC
Po človeškem telesu kroži približno 5 litrov krvi. Ledvice to količino v enem dnevu prefiltrirajo in očistijo kar 40 – krat, kar pomeni skupno kar 200 litrov!
Ledvice delujejo kot » kemična tovarna« telesa. Imajo več nalog:
• S sečem iz krvi odstranijo odpadne snovi, na primer sečnino in sečno kislino in odvečno vodo;
• So življenjsko pomemben organ, ki natančno uravnava vodno ravnovesje in ravnovesje kalija, natrija in drugih snovi v telesu;
• V njih nastajajo pomembni hormoni, ki spodbujajo kostni mozeg k tvorbi rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in pomagajo ohranjati zdrave kosti.
AKUTNA OKVARA LEDVIC več...

KRONIČNA LEDVIČNA BOLEZEN več...

KAKO LAHKO POMAGATE OHRANITI ZDRAVE LEDVICE
Jejte zdravo...več
Zdrave prehranske navade pomenijo, da jeste čim več zelenjave in sadja, malo mesa, namesto živalskih maščob uporabljate oljčno olje in zmerno omejite beljakovine. Sestavni del »ledvične diete« je tudi zmanjšano soljenje hrane na do 3-4 gramov dnevno. Sol povzroči zadrževanje vode v telesu, zato se lahko pojavijo otekline, zviša se krvni tlak in za njegovo uravnavanje je potrebno več zdravil.
Namesto soli uporabljajte različne dišave in začimbe. Zavedati se morate, da ne jeste dietne prehrane, ampak se zdravo prehranjujete. Pri napredovali ledvični bolezni pa je treba upoštevati dietna navodila, ki jih predpiše zdravnik na podlagi laboratorijskih izvidov.


Pijte dovolj tekočine.
Pijte toliko tekočine, da boste odvajali od 1,5 do 2 litra seča. O količini dnevno potrebne tekočine se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba pri nekaterih ledvičnih boleznih, boleznih jeter ali srca pitje tekočin omejiti. Najboljša tekočina je voda, izogibajte se pretiranemu pitju mineralnih vod (prevelik vnos soli), pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid (pijače z mehurčki), in sokov z dodanim sladkorjem (tako imenovani nektar). Pitje alkohola odsvetujemo, ker vpliva na zviševanje krvnega tlaka.

Izogibajte se stresu in nespečnosti.
Stres na delovnem mestu in slab spanec sta pomembna povzročitelja arterijske hipertenzije.

Če ste pretežki, shujšajte.
Hujšanje naj poteka pod zdravniškim nadzorom. Z zdravnikom se dogovorite za primerno telesno težo in skupaj napravite načrt za zmanjšanje telesne teže. Shujšajte z ustreznim načinom prehrane in redno telesno dejavnostjo, ki naj postane sestavni del vašega življenja. Telesno dejavni (npr. hoja do zadihanosti) bodite vsak dan ali vsaj trikrat na teden od pol ure do eno uro.






Indeks telesne mase lahko odčitamo iz razpredelnice.

Prenehajte kaditi.
Kajenje povzroči poslabšanje ledvične bolezni, še izraziteje pri bolnikih s sladkorno boleznijo, okvari žile po vsem telesu, pospeši staranje in aterosklerotične procese v telesu.

Omejite uporabo zdravil proti bolečinam.
Nekatera zdravila proti bolečinam, npr. nesteroidni antirevmatiki, lahko zmanjšujejo učinek nekaterih zdravil za znižanje krvnega tlaka. Lahko okvarijo ledvice, če jih jemljemo zelo pogosto že pri najmanjši bolečini, v neustreznih odmerkih in v kombinacijah več vrst analgetikov hkrati. Na trgu je dovolj protibolečinskih zdravil, ki nimajo škodljivega učinka na ledvice, zato se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sladkorna bolezen..... več
Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok za končno odpoved ledvic. Ledvice so občutljivejše za nastanek ledvične bolezni in začnejo prepuščati majhno količino beljakovin (albumina). To je sicer beljakovina v telesu, ki se v seču izloči v zelo majhni količini, določimo pa jo lahko s posebnimi
metodami. Povečana količina albumina v seču (mikroalbuminurija) naznanja razvoj ledvične okvare zaradi sladkorne bolezni. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo pogosto tudi zvišan krvni tlak, ki povzroči srčno in poslabšuje ledvično bolezen. Zdravljenje zvišanega krvnega tlaka je še zahtevnejše kot pri bolnikih brez sladkorne bolezni, vendar pa je učinkovitejše kot pri drugih bolnikih. Na voljo so zdravila, ki učinkovito znižajo krvni tlak, preprečijo izgubljanje beljakovin skozi ledvica in
tako preprečijo ali zmanjšajo nastanek ledvične in srčne okvare. Vzdrževanje normalne koncentracije sladkorja v krvi je ključno tudi za preprečitev ledvične bolezni.


Pogovorite se s svojim zdravnikom.
Poučite se o svoji kronični ledvični bolezni in o zvišanem krvnem tlaku. Vprašajte svojega zdravnika, česar ne veste ali ne razumete. Zdravila, ki jih prejemate, morate dobro poznati, vedeti morate njihova imena, odmerke, ki jih prejemate, in njihove morebitne neželene učinke. Koristno je, da si zapišete zdravila, ki jih prejemate, dejavnosti, morebitne simptome bolezni in druge podatke, pomembne za vaše zdravljenje. Aktivno sodelujte pri zdravljenju, saj bo tako učinek največji. Posvetujte se o težavah, ki jih imate pri jemanju zdravil. Nekatere so le prehodne, druge pa se da odpraviti z zamenjavo zdravil.

ZAPOMNIMO SI
Učinkovito zdravljenje kronične ledvične bolezni je mogoče le ob dobrem sodelovanju bolnika, ki upošteva navodila in aktivno skrbi za svoje zdravje, ter zdravnika, ki bolnika zdravi, spodbuja in ima posluh za njegove težave, tudi za tiste, ki so lahko povezane z zdravili.

VIRI:
http://www.zveza-dlbs.si/dokumenti/zlozenka_svetovni.jpg
http://www.zveza-dlbs.si/za-dobro-ledvic/zvisan-krvni-tlak-in-kronicna-ledvicna-bolezen.pdf


 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

 

Aktualno


CEPLJENJE ODRASLIH PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU (KME)

Spoštovani!
Z letom 2019 je bilo v Sloveniji v program cepljenja uvedeno cepljenje odraslih proti ...

CEPLJENJE OTROK PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU


Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bomo v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili ...

SPREMENJEN URNIK Specializirane prodajalne in izposojevalnice medicinskih pripomočkov


Spoštovani

Obveščamo vas, da bo Specializirana prodajalna in izposojevalnica ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni